Yüz illərlə ayaqda qalan məşhur
Çin səddinin sirri açılıb. Çinin Zhejiand
Universitetinin kimyaçı professoru Zhang Binjianın bununla bağlı
məqaləsi Amerika Kimya Cəmiyyətinin jurnalında dərc olunub. Professorun
araşdırmaları zamanı məlum olub ki, Çin səddinin tikintisi zamanı düyü unu və yandırılmış kirəcin tozundan istifadə
olunub. Yapışqan xüsusiyyətə malik düyü unu daş parçalarını son
dərəcədə möhkəm şəkildə saxlayır və düyü ununun tərkibindəki amilopektin
maddəsi divarın çox yerində hələ də çöl bitkilərinin böyüməsinin belə
qarşısını alır. Bu səbəbdən də bu günə qədər uçmamış divarlar əzəmətlə
durmaqda davam edir. O da məlum olub ki, Çində Ming
sülaləsinin hökmdarlığı dönəmində, 1368-1644-cü illərdə inşa
edilən türbə və qüllələrin tikintisində də düyü unundan istifadə olunub.
Bunun sayəsində həmin tikintilər zəlzələyə davamlılıqları ilə seçilib.
Zhang Binjian seysmik zonalardakı tiklilərdə gələcəkdə düyü unundan
istifadənin tətbiqini də təklif edib.